agroforum.huKomoly ágazat épül a laktózérzékenységre

agroforum.hu :: „Laktózérzékenység? Ugyan, ma már szinte mindenki érzékeny valamire, bezzeg régen nem így volt.” Gyakran halljuk magunk körül ezeket a mondatokat, és valószínűleg nekünk is átfutnak időnként hasonló gondolatok a fejünkben. Valóban nagy számban jellemző a laktózérzékenység a hazai lakosságra, vagy csak egy újabb divathóbortról van szó? Mekkora szeletét képezik egy gyártó forgalmának a laktózmentes termékek? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a következőkben a választ. Cikkünk elkészítéséhez a szükséges adatokat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari igazgatósága szolgáltatta, beszélgetőpartnerünk pedig a Sole-Mizo Kereskedelmi Zrt. kereskedelmi igazgatója volt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


UTEC®, a stabilizált karbamid már Magyarországon is elérhető!

agroforum.hu :: Az UTEC®, az EuroChem inhibitoros karbamid műtrágyája 2018 novemberétől már Magyarországon is elérhető. Az inhibitoros karbamidnak köszönhetően az UTEC® biztonságot nyújt a termelésben az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokkal szemben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Lényeges a talaj széntartalmának növelése

agroforum.hu :: Európában mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása. Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti – figyelmeztet új jelentésében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Képek a hóval borított zalai tájakról - Országszerte csapadékos hét áll előttünk

agroforum.hu :: A hét elején az eső mellett havas eső, havazás is lehet, a hét második felében eső lesz a jellemző. A leghidegebb órákban mínuszokra is készülni kell, s többfelé a maximumok is plusz 5 fok körül alakulnak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Már lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

agroforum.hu :: Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat, hogy minisztériumi elismeréssel is jutalmazza azokat a tanyatulajdonosokat, akik áldozatos munkájukkal, példaértékű tanyáikkal, értékteremtésükkel hozzájárulnak a vidéki térség felemelkedéséhez, a vidéki életforma népszerűsítéséhez.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Az aszály megrövidíti a belga sült krumplit!

agroforum.hu :: A hagyományos belga hasábburgonya, a „frites” hossza hamarosan 3 centiméterrel is kisebb lehet, mint a szokásos – figyelmeztettek a burgonyatermelők.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hatalmas károkat okozott a jégvihar

agroforum.hu :: Sokáig nem felejtik el az olasz farmerek október utolsó előtti vasárnapjának éjszakáját, amikor szokatlan erejű jeges vihar csapott le az országra.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egy erdélyi pezsgő bravúros szereplése

agroforum.hu :: Bravúrosan szerepelt az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon a Pannonhalmi Főapátság hivatalos pezsgője, az Erdélyben készülő Carassia.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Méreg vagy "szuperélelmiszer" a kókuszolaj?

agroforum.hu :: Egy harvardi professzor szerint a kókuszolaj nagyon magas telítetlen zsírsav-tartalma miatt kifejezetten veszélyes, még a disznózsírnál is károsabb az egészségre.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Lökd ide a sört! - Nőtt a prémium sörök forgalma

agroforum.hu :: Az elmúlt egy évben 23 százalékkal nőtt a prémium és szuperprémium sörök forgalma Magyarországon, az idei év első felében pedig 27 százalékos volt a növekedés.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Megsínylette a gabonatermés a száraz nyarat

agroforum.hu :: Az első hivatalos becslések szerint jelentősen csökkent az Európai Unióban a gabonatermés, annak ellenére, hogy összességében a gabonafélék vetésterülete mindössze 0,6 százalékkal marad el a tavalyitól.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


„A rövid utak gyára” – Az Amazone új üzemet avatott fel Bramschében

agroforum.hu :: Közel egy évig tartó építkezés után az Amazone csoport 2018. november 13-án hivatalosan felavatta új üzemét a Bramsche közelében lévő Schleptrup ipari területen. Az építkezési projekt keretében szerelő-, kiszállítási- és raktározási csarnokokat létesítettek összesen 16 000 m² alapterületen, valamint egy iroda épületet. Az új telephelyen ez az első építkezési ütem körülbelül 16 millió euró értékű beruházást jelent.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Odafigyeléssel elkerülhető a baj! - Gondolatok a pálinkafőzés veszélyeiről

agroforum.hu :: A párlatfőzés amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, és megoldásokat is kínál az otthoni párlat-balesetek elkerülésére.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ötmillió dollárt fektetnek az agráriumba

agroforum.hu :: A több mint 24 ezer indiai farmerrel együttműködő PepsiCo befektet a szubkontinens mezőgazdaságába.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Spanyol rozéból "varázsoltak" francia bort

agroforum.hu :: A franciák komolyan veszik az eredetvédelmet: nem lehet csak úgy spanyol rozét franciaként árulni, komoly pénzbírság jár érte.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Növelnék a gyermekek mézfogyasztását

agroforum.hu :: Tatán, a Kőkúti Általános iskolában kezdődött pénteken a "Mézes reggeli", a gyermekek mézfogyasztását ösztönző európai kezdeményezés magyar része, melyben 911 oktatási intézményben 153 ezer gyermekkel kóstoltatták meg reggelire a mézet.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Güttler Black Friday: NÁLUNK EGÉSZ HÉTEN FEKETE PÉNTEK VAN!

agroforum.hu :: Regisztráljon most a kedvezményre jogosító kupon igénybevételéhez!

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm - Zöldségpiaci jelentés

agroforum.hu :: A Budapesti Nagybani Piacon a 45. héten a belpiaci 70 mm-nél nagyobb átmérőjű barna héjú vöröshagymát kilogrammonként 158 forintért, a tavalyi azonos heti árának több mint kétszereséért, a 40–70 mm átmérőjű lila héjút pedig 200 forintért értékesítették. A belpiaci dióbél 3450 forint/kilogramm ára 8 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos hetit.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


2018 legjobb honlapjai között az Agrofórum Online

agroforum.hu :: 17. alkalommal került megrendezésre az online marketing-kommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, „Az Év Honlapja” pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre összesen 200 nevezés érkezett.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A hazai paradicsom ára emelkedett, az importé csökkent

agroforum.hu :: Az idei év 1–45. hetében a termesztőberendezésből származó paradicsom ára emelkedett az előző év azonos időszakához képest: a gömb típusúé 7 százalékkal (460 forint/kilogramm), a fürtösé 8 százalékkal (554 forint/kilogramm). A szabadföldi termesztésből származó gömbparadicsom termelői ára 38 százalékkal volt magasabb (168 forint/kilogramm) 2018. 33–39. hetében az az előző év azonos időszakához képest. Mindez az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb elemzéséből derült ki.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Könyvajánló – Dr. Keszthelyi Sándor: A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire

agroforum.hu :: 2018 októberétől elérhető Dr. Keszthelyi Sándor harmadik, „A változó klíma és termesztéstechnológia hatása a szántóföldi kultúrák kártevőire” című önálló szakkönyve. A kiadvány az Agrofórum Kft. mint kiadó, illetve a támogató Adama Hungary Zrt. és a CortevaTM AgriScience DowDuPont Mezőgazdasági Divíziójának közreműködésével látott napvilágot.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

agroforum.hu :: A világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje, a Bayer nem csak a társadalmi igények miatt fejleszt bio növényvédő szereket. Betartják a szigorú regulákat, még ha azokkal sokszor nem is értenek egyet. Bár talán ezen most nincs idejük rágódni, hiszen éppen a mezőgazdasági szektor legnagyobb vállalategyesítésén dolgoznak a napi operatív feladatok mellett. Hogy mikor találkozik a termelő Bayer kukoricahibriddel, vagy meddig létezik még a Monsanto cégnév, arról Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szavazzon az év halára!

agroforum.hu :: A Magyar Haltani Társaság szavazásán a vörösszárnyú keszeg, a szivárványos ökle és a sebes pisztráng versenyez az év hala címért.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Biztosítási szerződés is szükséges a kárenyhítő juttatás igényléséhez

agroforum.hu :: Tájékoztatás a kárenyhítő juttatás iránti kérelemmel kapcsolatos biztosítási szerződésekről.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Jöhet a húsadó! - Az emberi egészség megóvása a cél

agroforum.hu :: Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a vörös húsokat mostani áruknál 20 százalékkal drágábban, míg a feldolgozott húsokat pedig dupla áron kellene kínálni ahhoz, hogy fedezzék a fogyasztásukkal összefüggő egészségügyi kiadásokat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Happy Fish projekt - Minőségi halhúst az asztalra!

agroforum.hu :: Egy átfogó felmérés keretében a hazai halastavakban a vizsgált több, mint ötszáz féle vegyületnek csak kevesebb, mint 10%-a volt kimutatható. Az eredmények ismeretében a jövőben megszülethetnek azok a határértékek, amelyek a növényvédő szerek és gyógyszermaradványok nagy részénél jelenleg még hiányoznak. A HappyFish elnevezésű projekt során mód nyílik az édesvízi haltermékek minőségét befolyásoló tényezők azonosítására is - írta a Laboratorium.hu.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Öt százalékra mérséklődik a UHT-tejek áfája

agroforum.hu :: Az UHT-tejek január elsejétől 5 százalékra csökkenő áfájának köszönhetően az import tejnek lényegében ki kellene szorulnia a magyar piacról - hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, Gárdonyban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ad hoc munkacsoport jön létre az afrikai sertéspestis miatt

agroforum.hu :: A Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kijelölt fertőzött területek végleges meghatározásáról tartott ülést a Nemzeti Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport november 8-án.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szombaton kerül megrendezésre a Winelovers Bordói November Nagykóstolója

agroforum.hu :: Hatvan magyarországi pincészet mintegy százötven bora mellett öt bordeaux-i birtok tételeivel is megismerkedhet a közönség Budapestben szombaton a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Agrárlogisztikai központ épült Tolna megyében

agroforum.hu :: Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Tartsuk be az állatjóléti szabályokat a haszonállatoknál is!

agroforum.hu :: Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint az állatjólétre irányuló uniós fellépések több fontos szempontból is sikeresnek bizonyultak, azonban továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Érdekes magyar innováció: eljárás a génmódosított állatok ellenanyag-termelésének fokozására

agroforum.hu :: Az ELTE és a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont cége olyan eljárást dolgozott ki, amellyel növelni lehet az ellenanyag-termelés hatékonyságát genetikailag módosított állatokban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Újdonság a piacon: Dacia Dokker Pickup

agroforum.hu :: A hiánypótló újdonság egyelőre csak az olasz és a svájci piacon érhető el. Ezúttal nem a Dusterből, hanem a teherszállító Dokkerből faragtak platóst.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Együttműködés a Pöttinger és a Magtár Kft. között

agroforum.hu :: Együttműködés jött létre október közepén az osztrák Pöttinger és a szolnoki Magtár Kft. között.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Jó mostanság szőlésznek lenni!

agroforum.hu :: A Champagne régióban talán a legjobb termést szüretelték a francia szőlészek, ugyanakkor a szőlő felvásárlási ára idén is emelkedett. És ez az emelkedés jó tíz éve szinte folyamatos.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Iránból érdeklődnek a magyar vetőmag iránt

agroforum.hu :: Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

agroforum.hu :: Szeptemberben 6,2 százalékkal nőttek mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a növényi termékek ára 12,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 2,8 százalékkal csökkent - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Több mint 1 milliárd tonna kukoricát takarítanak be a gazdálkodók

agroforum.hu :: A Nemzetközi Gabonatanács októberi előrejelzése szerint az EU-ban, Oroszországban, az USA-ban és Indiában várható a búza termőterületének növekedése az előttünk álló szezonban - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet legfrissebb gabonapiaci jelentésében.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A nyereséges mangalicatenyésztés a cél

agroforum.hu :: A magyar kormány célja, hogy a sertés és benne a manglica tenyésztés nyereséges tevékenység legyen, hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős államtitkár, az Agrárminisztériumban megrendezett Mangalica szakmai napon.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás – tenni kell a védelméért

agroforum.hu :: A jó minőségű talaj nem csupán az élelmiszer-termelés szempontjából kulcsfontosságú. Fontos szerepe van az éghajlat szabályozásában, a vidéki lakosság megélhetésében és a biodiverzitás fenntartásában is. Európában ugyanakkor mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Komlót kezdtek el termeszteni Somogy megyében

agroforum.hu :: Az első növények elültetésével komlótermesztésbe kezdtek a Somogy megyei Kastélyosdombón.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

agroforum.hu :: Szokatlan és érdekes téma a nagygombák előfordulása, termőtestképzése mezőgazdasági területeken. A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati (értsd növényvédelmi) jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Nem fogják támogatni az élelmiszer-növényeken alapuló bioüzemanyagok gyártását

agroforum.hu :: Az Európai Parlament jóváhagyta a megújuló vonatkozó kötelező, és az energiahatékonyságra vonatkozó indikatív célértéket. Mindkettőt 2030-ig kellene elérni. Ezek a célértékek kulcsszerepet játszanak az Unió éghajlatváltozási vállalásainak teljesítésében.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A teljesítési időpont helyes értelmezése és alkalmazása

agroforum.hu :: A teljesítési időpont ellenőrzése általában minden nagyobb összegű ügylet esetében megtörténik az adóellenőrzés során, így kiemelt figyelmet kell fordítani ennek meghatározására, ezért néhány esetet nézzünk meg tételesen is.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A közvetített szolgáltatás és az alvállalkozás fogalma, helyes elszámolása

agroforum.hu :: Az adózók jelentős része nem értelmezi helyesen, illetve rosszul alkalmazza a közvetített szolgáltatás és az alvállalkozó teljesítmény fogalmát. Mivel mindkettőhöz adó elszámolás is kapcsolódik, ezért fontos, hogy az adózó és a könyvelő is helyesen járjon el.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Nagy sikert aratott a "Tudományról mindenkinek" programsorozat

agroforum.hu :: Sikerrel zárult a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából az MTA ATK Agroverzum Tudományos Élményközpont által megrendezett "Tudományról mindenkinek" négynapos eseménysorozat Martonvásáron. A szórakoztató - ismeretterjesztő programokon, rendhagyó parksétákon és kutatótömb látogatásokon az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatói és tudományos munkatársai kb. 250 látogatót, elsősorban általános- és középiskolás diákokat fogadtak.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A CLAAS NEXOS sorozata most rugózott első híddal

agroforum.hu :: A keskeny nyomtávú CLAAS NEXOS traktor mostantól rugózott, összkerék-meghajtású első híddal is rendelhető. A PROACTIV rugózás, amely mind a szántóföldi munka, mind a közúti közlekedés során megnöveli a vezetési kényelmet, a NEXOS VE, VL és F típusokhoz érhető el. A CLAAS standját megtalálják az EIMA 2018 kiállításon a 19-es csarnok A12-es standján.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Terményárak: várakozás és találgatás

agroforum.hu :: November első hetében a meghatározó tényező a várakozás volt – a piacnak más nem adott új impulzust, így a csapadék-kérdés és a havi USDA becslés volt a fő kérdés.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ismét növekszik a magyar lízingpiac

agroforum.hu :: Megint két számjegyű növekedés következett be a magyar lízingpiacon: a finanszírozott összeg 17 százalékkal 500 milliárd forint fölé került az év első kilenc hónapjában - közölte a Magyar Lízingszövetség.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ha elmaradt az őszi szántás, vásárolj egy talajlazítót (+VIDEÓ)

agroforum.hu :: A történet egy régi traktor felújításával kezdődött. Terman Szilárd szátoki gazdálkodó ehhez kérte az Agroázis segítségét, ami végül odáig vezetett, hogy januárban egy tőlük vásárolt Moro-Aratri Spider lazítóval bővítette gépparkját.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook