magro.huMár lehet pályázni a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére

magro.hu :: Megjelent az Agrárminisztérium pályázati felhívása a 2019. évi Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elnyerésére. A tárca jogelődje még 2005-ben hozta létre a Magyar Agrárgazdasági Minőség Díjat (MAMD), amely célja azon hazai agrárgazdasági szervezetek országos szintű elismerése és díjazása, amelyek tevékenységük során elkötelezettek a minőség ügye iránt. Továbbá kiemelt fontosságot tulajdonítanak a minőségi munkavégzésnek, az egyenletesen jó minőségű termékek előállításának, illetve szolgáltatás nyújtásának.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Felkarolják a zártkertek fejlesztését az önkormányzatok

magro.hu :: Országszerte mintegy 140 hektárnyi, korábban elhanyagolt szőlős- és gyümölcsöskert újulhatott meg az elmúlt három évben, sorra kapnak rendezett külsőt az elhanyagolt parcellák. A fejlesztéshez az önkormányzatok 2018-tól önálló programon keresztül nyerhetnek támogatást. Az első, zártkertek fejlesztését célzó pályázaton háromszoros volt a túljelentkezés.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egy finn újdonság: gabonavető gépkombináció műveletkapcsolásokkal

magro.hu :: Egy modern gabonavető gépkombináció fejlesztésekor a hatékonyság és az automatizálás növelése a két legfontosabb terület. Az új fejlesztésű alkalmazásoknál viszonylag egyszerű megoldásokra törekednek, valamint képesnek kell lenniük a megbízható munkaminőségi mutatók biztosítására. Anyagunkban egy finn fejlesztésről olvashatnak, amely művelet-összevonásával növeli a vetéstechnológia hatékonyságát.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A teljes idei nyereséget szétosztják a tejtermelők között

magro.hu :: A dán Arla Foods nevű vállalatot 100 százalékban a tejtermelő tagok tulajdonolják, és ez most nagy előnnyel járt. A jelenlegi aszályra ugyanis érzékenyen reagált a felvásárló: úgy határozott, idén lemond a nyereségről a tagok javára, így mintegy 300 millió eurót osztanak szét közöttük.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Aranyárban a széna

magro.hu :: Németországban akkora takarmányhiány tombol, hogy a gazdálkodók szinte közelharcot kell vívnia a körbálákért. Sok helyen már a téli tartalékokat élik fel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Fordítanának egyet a szója áfáján is

magro.hu :: Az Agrárminisztérium (AM) – a gabonafélékhez hasonlóan – a fordított áfa bevezetését kezdeményezi a szójára vonatkozóan a Magyarországon megtermett GMO-mentes szója hazai felhasználásának elősegítése érdekében – mondta Nagy István agrárminiszter egy szakmai rendezvényen Homorúdon a szaktárca közleménye szerint.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Láttuk a jövőt a szántóföldön

magro.hu :: A Fendt – SAATEN-UNION gyakorlati bemutatójára 2018. augusztus 23-án került sor Würzburg mellett, Wadenbrunn térségben. Kereken 110 Fendt traktort és egyéb önjáró gépet tekinthettek meg az érdeklődők, melyek egytől-egyig igazodtak a rendezvény mottójához: “Jövő a szántóföldön”.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


12 milliárd dollárral kompenzálják a megtorló vámtarifák romboló hatását

magro.hu :: A világ legfejlettebb húsz országának (G20) mezőgazdasági miniszterei közös nyilatkozatban ítélték el a szabadkereskedelmet gátló protekcionizmus, vagyis a korlátozott kereskedelem felerősödését. A Buenos Airesben tartott ülésen a fórum résztvevői egyben megerősítették azt az elkötelezettségüket, hogy nem gördítenek felesleges akadályokat a kereskedelem elé.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hazai kezekből az EU-hoz kerül az állattenyésztés szabályozása

magro.hu :: Az európai állattenyésztési rendelet hatályba lépését követően 2018. november 1-től az eddigi nemzeti hatáskörből az EU illetékességébe kerül a szarvasmarha-, a ló-, a sertés-, a juh- és a kecsketenyésztés szervezésének szabályozása. Hol tart most az uniós állattenyésztési rendelet hazai jogharmonizációja? Elkészül-e addig az új állattenyésztési törvény? Anyagunkból kiderül.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Félmilliárd forintból épült meg a Montág-pusztai állattartó telep

magro.hu :: Közel félmilliárd forintból építettek állattartó telepet a Makó melletti Montág-pusztán, ahol egy 700 szürkemarhából álló törzstenyészet jött létre. Ezzel a Körös-Maros Nemzeti Park állományával együtt az egyik legnagyobb állománnyal rendelkeznek. A Montág-pusztai állattartó telep elsődleges feladata a génmegőrzés.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója

magro.hu :: Magyarországon is megalakult a Corteva Agriscience™, a DowDuPont mezőgazdasági divíziója. Még az év elején vált ismertté, hogy egyesült államokbeli székhellyel (Wilmington, Delaware) megalakul a Corteva Agriscience™, amely az alapítók szándéka szerint egy világszerte meghatározó mezőgazdasági vállalat lesz, és amely egyesíti a DuPont Pioneert, a DuPont Növényvédelmi üzletágát és a Dow AgroScience-t. A Corteva Agriscience™ vezető szerepet tölt be a világ több mint 130 országának mezőgazdaságában és globális jelentőségű kutatás-fejlesztési részlegével támogatja a mezőgazdasági innovációt és új technológiák bevezetését. A Corteva Agriscience™ a tervek szerint 2019 júniusában lesz önálló, tőzsdén forgalmazott vállalat. Ennek a folyamatnak a része a magyarországi divízió megalakulása.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Információszerzés és döntéstámogatás az agráriumban

magro.hu :: Az AgroStratéga 2018-ban már hetedik alkalommal indítja útjára azt a kutatást, melynek kérdőíve a mezőgazdasági termelést hivatásszerűen, azaz árutermelés céljából folytató egyéni gazdálkodók, cégvezetők szakmai információszerzési szokásaival, valamint jövőképével kapcsolatos kérdéseket tartalmaz. Az országos felmérésnek idén is szakmai partnere az AGRYA (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége), a GOSZ (Gabonatermesztők Országos Szövetsége) és új partnerként a MÁSZ (Magyar Állattenyésztők Szövetsége). E három szakmai szervezet mellett az AGRÁRIN, az AGRISK, az AGROFIL, a HARDI, a NUFARM, a RAPOOL, a SAATEN-UNION és a YARA is támogatja a kezdeményezést.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A Timac Agro bemutatta a Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatát

magro.hu :: 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatot, melynek elsődleges célja a tápanyag-utánpótlás jelentőségének bemutatása volt, a benne rejlő lehetőségekkel együtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mezőgazdaságban is rendszerszintű gondolkodásra van szükség. A termesztéstechnológia minden elemére azonos figyelmet kell fordítanunk. Nem hanyagolhatjuk el egyiket a másik rovására, mert ez súlyosan visszaüthet a többi eredményességére is. Különösen igaz ez az optimális tápanyag-utánpótlásra, amit nem pótolhatunk jó fajtával, vagy jó növényvédelemmel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Megint lezajlott az év legnagyobb paradicsompocsékolása

magro.hu :: A héten is megrendezték az úgynevezett Tomatina-t a kelet-spanyolországi Buñol városában. A résztvevők idén több mint 145 tonnányi túlérett paradicsommal dobálták meg egymást.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Már a tehenek is okoskarkötővel járnak

magro.hu :: A tehenek szerepe rendkívül fontos a globális élelmiszerláncban, hiszen nemcsak a tejet, hanem a belőle készült számtalan tejterméket is nekik köszönhetjük. A farmerek a modern technológia segítségével, még hatékonyabbá szeretnék tenni a munkát azáltal, hogy jobban kielemezik a tehenek egyéni teljesítményét. Okoskarkötőt raknak az állatokra, így fontos adatokat gyűjthetnek be.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Győztek a gazdák, de az Eszat még kitart a végeken

magro.hu :: Két újabb feldolgozóval állapodtak meg a gazdák az ipari alma felvásárlási áráról. Az Austria Juice Kft. és a Rauch Hungária Kft. egyaránt kilogrammonként nettó 20 forintért veszi át a gyümölcsöt a termelőktől – közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) szerdán az MTI-vel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Különleges kvartett mutatta be a magyar traktortörténelem dicső emlékeit

magro.hu :: Hazaáruló, tüzes gép és nőknek készült körmös traktor voltak a magyar mezőgazdaság történetének főszereplői. Ezeket a gépkülönlegességeket is bemutatták a Hódmezőrület 3.0 rendezvényen. Nélkülük ma nem léteznének ultramodern luxustraktorok. Nézze meg a magyar traktortörténelem megkerülhetetlen mezőgépeit!

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


80 milliárd forintot különítettek el a fiatal gazdálkodóknak

magro.hu :: A vidéki térség és a mezőgazdaság mint lehetőség a fiatalok számára” címmel rendezett pénteken nemzetközi miniszteri konferenciát a szlovén agrártárca Mariborban. Az esemény díszvendége ezúttal Macedónia volt. A hagyományosan az AGRA nemzetközi vásár megnyitóját megelőző napon megtartott rendezvényen az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Magyarország a fiatal gazdák támogatásán túl a fiatal családok otthonhoz jutását is fontosnak tartja vidéken.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


1983 óta 24 magyarországnyi területtel nőtt a Föld faállománya

magro.hu :: A közvélekedéssel szemben 35 év alatt nemhogy csökkent, hanem 7 százalékkal nőtt a világ erdőterülete. A Nature című tudományos lapban közzétett friss tanulmányból kiderült, hogy tudósok összegyűjtötték és kielemezték az utóbbi évtizedek műholdképeit, kifejezetten a magas növényzetre fókuszálva. Az 1982 és 2016 közötti adatokat vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy 35 év alatt több, mint 2.24 millió négyzetkilométerrel nőtt a Föld faállománya. Ez körülbelül 24 magyarországnyi területnek felel meg. Ez egy szempontból örvendetes hír, más részről nem igazán.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Közel félmilliárd forint segíti a tanyafejlesztési beruházások megvalósítását

magro.hu :: Újabb, mintegy félmilliárd forint odaítéléséről döntött a A Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága. A támogatás a tanyák infrastruktúrájának fejlesztését, valamint az ott élők helyben maradását kívánja előmozdítani.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Helikopterről készülnek a drága fotók, milliós bírságok jöhetnek

magro.hu :: Először került sor helikopteres parlagfű-felderítésre Heves megyében. A 24 órás ellenőrzést a Belügyminisztérium és az Agrárminisztérium támogatja.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


12 milliárd forintos új ökotámogatás ősztől

magro.hu :: Augusztus 26-án lezajlott a Talajtól a Tányérig című bio kampány záró rendezvénye, a Nagy Lecsó. Ezzel párhuzamosan zajlott az ÖMKi on-farm méhészeti ágazatának szövetkezetalapító ülése. Az események fővédnöke, Dr. Nagy István agrárminiszter személyesen köszöntötte a megjelent több mint 50 méhészt és bejelentette, idén ősszel újra megnyílik a Vidékfejlesztési Program ökológiai gazdálkodás pályázata, amelyen összesen 12 milliárd forintos keretre pályázhatnak a gazdálkodók.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Célt értek az almatermelők, egy feldolgozóba már megindultak a beszállítások

magro.hu :: A legmagasabb áron a vajai Döhler Vaja Kft. veszi át jelenleg az ipari almát a termelőktől és ott megkezdődtek a beszállítások. A többi feldolgozó áll, mert a cégek kitartanak a gazdák által alacsonynak tartott felvásárlási ajánlataik mellett. Itt folytatódnak a demonstrációk.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Jó volt az időjárás, de nem lehetnek boldogok a babtermesztők

magro.hu :: A babtermesztők az idén nem panaszkodhatnak az időjárásra, ám mégsem lehetnek teljesen elégedettek. Ugyan a bab megkapta, amit kíván, a május eleji fővetések kellően meleg talajba kerültek, a kelő állományok sem fáztak, és a fagy sem okozott benne kárt, a lisztériabotrány miatt akadtak gondok a termelésben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szemléletes magyar nyelvű videó segít a sertéspestis megelőzésében

magro.hu :: Európa szerte egyre többeket érintő probléma az afrikai sertéspestis (ASP). A betegség további terjedésének megakadályozásához a legfontosabb a megelőzés, a járványvédelmi szabályok szigorú betartása. Többek között erről, de az ASP vírusának jellemzőiről és a betegség tüneteiről is szól egy friss, rövid videó, amely nemrég magyar nyelven is elérhetővé vált.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Gyógynövények a takarmányban: miért jó a komló és kakukkfű az állatoknak?

magro.hu :: Komoly kutatások vizsgálták, milyen hatásokat eredményeznek a gyógynövények a takarmányban. Az eredményekből kiderült, hogy akár olyan hatásfokkal védhetik az állatok szervezetét a betegségekkel szemben, mint egy gyógyszer. Az illóolajokkal ráadásul megelőzhető az antibiotikumokra rezisztens kórokozók megjelenése is.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Áder János megfúrta a kútfúrásról rendelkező törvény módosítását

magro.hu :: A köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz küldte a vízgazdálkodási törvény módosítását. Az Országgyűlés által július 20-án elfogadott, ki nem hirdetett jogszabály alapján nem kellene engedélyeztetni és bejelenteni a 80 méternél sekélyebb, és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat. Az alkotmánybírósági beadványban az államfő azt írja, a jogszabály az ivóvízbázis jelenlegi állapotát és védelmét tekintve visszalépésnek minősül, ez pedig sérti az alaptörvényben is garantált egészséges környezethez való jogot.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A gólyatöcs jó 8 százalékot vert a pólingra, a gulipán csak bronzérmes

magro.hu :: Lezárult a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása 2019 év madaráról. A  civil szervezet kiemelten foglalkozik a legtöbb szavazatot szerző madárral és élőhelyvédelmi lehetőségeinek bemutatásával a jövő évben. A nyertes madár pedig nem más, mint a gólyatöcs.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Enyhült a feszültség az USA és Európa között a védővámok miatt

magro.hu :: Több mint 2 órás tárgyalást folytatott a közelmúltban Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az amerikai védővámok bevezetésének részleteiről. A megbeszélés után közölték, hogy az amerikai fél és az EU megegyeztek, hogy nem vezetnek be újabb védővámot a további tárgyalásokon. Ezzel pedig enyhült az Atlanti-óceán két partja közötti kereskedelmi ellentét, amely már csak egy apró lépésnyire volt a súlyos helyzettől.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egy új repce szakkönyv, amit minden repcetermesztőnek érdemes elolvasni

magro.hu :: Elsősorban a termelőknek nyújt segítséget a hamarosan megjelenő repce szakkönyv. A kiadvány röviden, lényegre törően, számos színes kép segítségével segít alaposan megismerni a repcében előforduló betegségeket, kártevőket, gyomnövényeket és élettani eredetű fejlődési rendellenességeket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A szakemberek kétszámjegyű drágulást akarnak a baromfihúsnál

magro.hu :: A Baromfi Terméktanács szerint a termelési költségek emelkedése árnövekedést indokol a baromfipiacon. Az viszont nagy kérdés, hogy az áruházláncok és a vásárlók mekkora drágulást tartanának elfogadhatónak. A vállalkozások mindenesetre a megnövekedett inputanyag- és bérköltségeit szeretnék érvényesíteni az átadási árakban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ehető vonalkód: az élelmiszercsalók torkán akad majd

magro.hu :: A szemnek láthatatlan és elfogyasztható vonalkód kifejlesztésén dolgoznak ausztrál tudósok azzal a céllal, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható húsok nyomon követhetővé váljanak. A bevezetésre váró vonalkódok mobiltelefonnal is leolvashatók lesznek majd.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szeptembertől érkeznek a felszólítások, 15 nap lesz nyilatkozni

magro.hu :: A felszólítás megérkezésétől számított 15 napjuk lesz a gazdáknak arra, hogy igazolják jogszerű földhasználatukat. Az érintettek szeptembertől várhatják a végzéseket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ez a paradicsom és a burgonya legveszélyesebb betegsége

magro.hu :: A hőmérséklet ingadozása és a hirtelen jött, nagy mennyiségű csapadék miatt a burgonyavész, vagyis a fitoftóra komolyan veszélyezteti a burgonya- és a paradicsomnövényeiket. A kórokozó a számára kedvező időjárási körülmények esetén akár 80-100 százalékos termésveszteséget is okozhat. Ráadásul a betegséggel hazánkban minden évben számolni kell.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Beruháznak az agrárvállalkozások, az állattartóknál különösen intenzív esztendőre számítanak

magro.hu :: Támogatások nélkül is fejlesztett tavaly a magyar mezőgazdasági vállalkozók kétharmada, egyharmaduk pedig tovább növeli a beruházásokra fordított összeget az idén – derül ki a Budapest Bank agrárgazdasági mutatójából. Az optimizmust tükröző index által jelzett erős beruházási hajlandóság a rendelkezésre álló források és az alacsony kamatkörnyezet miatt stabilizálódott magas szinten.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Évtizedek óta ez a legnagyobb krízis a zöldségtermesztésben

magro.hu :: Az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák a zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete, a PROFEL szerint. Mivel az aszály júliusban is tartott, ezért a zöldségfélék hozama drámaian csökkent. A zöldségtermesztés helyzete Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban – és Magyarországon a legsúlyosabb.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ez a New Holland CR sorozatának legnagyobb kombájnja

magro.hu :: A New Holland CR 10.90 kombájn 4 méter magas, közel ugyanilyen széles, és a vágóasztal nélkül úgy 10 méter hosszú. Azért csak ennyi, mert össze tudja csukni az ürítőcsövét, különben még hosszabb lenne. A benne lévő 653 lóerős Iveco Cursor 16 dízelmotor 16 literes, a váltó pedig 4 mechanikus fokozatot és hidrosztatikus hajtást kombinál. Ismerje meg a világ egyik legnagyobb arató-cséplőgépét!

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hogyan alakul a hazai erdőgazdálkodás a klímaváltozás hatására?

magro.hu :: Magyarországon a klímaváltozás miatt olyan idegen, invazív állat- és növényfajok jelentek meg, mint a harlekinkatica, az ázsiai poloska vagy az ecetfa, a turkesztáni szil vagy a vadszőlő. De hogyan hatnak ezek az állatok és növények a hazai erdőgazdálkodás folyamataira?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Elveszik a helyet a napelemek a szántóföldi növényektől?

magro.hu :: Mi a közös a napelemben és a növényben? Hasonló elven működnek: mindkettő olyan rendszer, ami energiává alakítja át a napfényt. De zavarja-e a napelem a szántóföldi gazdálkodást? Összeveszhetnek-e a napelem telepítői és a gazdák azon, hogy termőterületet foglalnak el a napelemek?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Áldás vagy átok lesz a gazdáknak a Közös Agrárpolitika az új ciklusban?

magro.hu :: „Közös Agrárpolitika 2020 után – Segíti vagy hátráltatja a gazdákat az új közös agrárpolitika?” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor egyik napján. Az esemény résztvevői elmondták; azt szeretnék, hogy a támogatáspolitika ne változzon, a magyar gazdák pedig megkaphassák legalább a korábbi szintű forrásokat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Az aszálysegély lehet a gyógyír a szárazság okozta terméskiesésre

magro.hu :: Európa szerte nagy gondokat okozott az aszály, miatti terméskiesés. Ám eltérőek a vélemények afelől, hogy kinek, milyen mértékben és hogyan kell viselnie ennek a terhét. A lengyel és a német növénytermesztők is állami támogatásért folyamodtak a kormányukhoz. Ha meg is kapják, amit kérnek, nem minden hozamingadozás után jár majd a segély.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Tovább durvul a harc az almapiacon

magro.hu :: Az étkezési alma ára is „beszakadni látszik” a Magosz információi szerint, így tovább gyűrűzhet az ipari almánál már tapasztalt felvásárlási-piaci válság. A gazdák egy saját almafeldolgozóban látják a megoldást.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A magyar kormány határon túli vállalkozásokat támogat

magro.hu :: Mezőgazdasággal foglalkozó határon túli vállalkozások akár 4,5 millió forintot is kaphattak a kormány új kezdeményezése keretében. Összesen 118-an kerültek a támogatottak körébe.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Mezőgéppiaci helyzet, óriási kombájnok, a precíziós az egyik sláger – itt a technológiai és a mezőgazdasági gépek hírösszefoglalója

magro.hu :: Több hírünket olvashatta az elmúlt hetekben a technológia és a mezőgazdasági gépek témájában. Szó volt újdonságokról, fejlesztésekről, új búzafajta értékelésről, traktorokról és kombájnokról, talajszkennelésről és okoskaptárról is. Összefoglaltuk, milyen cikkek jelentek meg a gépekről és az új technológiákról júliusban és augusztusban. Tartson velünk, és olvassa el, miről szól a technológia és mezőgazdasági gépek hírösszefoglalója augusztusban!

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Bő 2 év alatt még 560 milliárd forint támogatást szórnak ki

magro.hu :: A tavalyi első negyedéves összeg ötszörösét kaphatták kézhez a gazdálkodók az idei első három hónapban közvetlen támogatásként. Viszont a 2014–2020 közötti időszakra előirányzott vidékfejlesztési forrásoknak csupán 13 százalékához jutottak hozzá a termelők. Az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokra idén elkülönített 791,1 milliárd forintból összességében 227,4 milliárd forintot fizettek ki 2018 első negyedévében.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Valóra válhat a kertészálom

magro.hu :: Először az iskolapadban találkoztak, néhány hónapra rá pedig ökológiai minőségbiztosítási rendszer kidolgozásán munkálkodik két, Börzsöny környéki biokertész. A kezdeményezés célja, hogy a biotermesztők az alternatív ökológiai minősítési rendszer segítségével szélesebb körben elismertetni a magas minőségű bioélelmiszerek előállítását. A másik fő szempont pedig az, hogy a jelöléssel a kistermelők számára is elérhető módon emeljék ki a termékeket a bio/vegyszermentes piacon.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


További 1,2 milliárd forintot kap a tanyafejlesztés

magro.hu :: Az idén is folytatódik a Tanyafejlesztési program. A 2011 és 2017 között megítélt mintegy 9 milliárd forint után újabb 1,2 milliárd forint fordítható a tanyavilág megújítására. Ebben az évben kiemelt figyelmet kapnak az induló tanyagazdaságok és a fiatal gazdák. A fejlesztési programnak köszönhetően eddig 1990 projekt valósulhatott meg.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Egyre népszerűbb az agrárképzés Mosonmagyaróváron

magro.hu :: A meghirdetett 54 képzésből végül 29 fog elindulni a mosonmagyaróvári Széchenyi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán. Az agrárkar alapképzései közül a mezőgazdasági mérnök és az élelmiszermérnök szakok a legnépszerűbbek. Az érdeklődés érzékelhetően nőtt az agrárképzés iránt: míg 2017-ben 147, idén már 180 hallgatót vettek fel az intézménybe.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szabad a Hungerit útja a Csányi-birodalomba a Versenyhivatal vizsgálata után

magro.hu :: A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy nem okoz káros versenyhatásokat a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. felvásárlása. Az új tulajdonos augusztus végén veszi át a cég irányítását, és ekkor nevezik ki a Hungerit Zrt. vezérigazgatóját és az igazgatóság tagjait is.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Aki a precíziós mezőgazdaságról akar tanulni, Keszthelyre kell mennie

magro.hu :: A Pannon Egyetem Georgikon Karán 2018. októberétől ismét elindítják a precíziós mezőgazdasági szakmérnöki és szaktanácsadói szakot az előző félévi kiemelkedően jó tapasztalataira építve.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook