magyarmezogazdasag.huVégre esik, és még hideg is van

magyarmezogazdasag.hu :: A hosszan tartó aszályos idő miatt az őszi vetések már sokfelé maradandó károsodást szenvedtek, sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon kiszáradt repce foltokat is látni. Az időjárás a hét legvégén végre átalakult térségünkben: nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel hosszú idő után csapadék is érkezik.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ahol más nem terem: a csicsóka hasznosítási lehetőségei

magyarmezogazdasag.hu :: A jól bevált növényfajok mellett a globális vagy éppen a lokális kihívások, törvényi szabályozás, illetve a fogyasztói preferenciák teret engedhetnek némely növényfaj át- vagy újraértékelésének. Az egyik ilyen növény az észak-amerikai géncentrumból származó csicsóka.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Magyar ötlet a világ 20 legígéretesebb franchise koncepciója között

magyarmezogazdasag.hu :: A több száz jelentkező közül a miskolci Creppy franchise koncepciója is helyet kapott a világ legjobb 20 feltörekvő, innovatív franchise vállalkozása között. Jövőre magyar vállalkozásként öregbítheti Magyarország hírnevét az International Franchise Association megmérettetésén Las Vegas-ban az Egyesült Államokban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Globális márkák a helyiek ellen

magyarmezogazdasag.hu :: A globális márkák igyekeznek a világ minden országában megnyerni a vevőket maguknak. Sikeresen, ahogy azt a Nielsen ez irányú kutatásai mutatják: a fogyasztók néhány kategóriát kivéve általában inkább részesítenek előnyben nagy cégeket, illetve márkákat, mint kisebb belföldi piaci szereplőket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ha keveset süt a nap, többet iszunk

magyarmezogazdasag.hu :: A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra - derült ki egy nagyszabású új amerikai tanulmányból.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Orgonavesszőn sütötték meg a gardát

magyarmezogazdasag.hu :: Mindig is büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket - hangzott el a hétvégi a hétvégi gardafesztiválon. Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A szőlősgazdáknak a jövőjük érdekében össze kell fogniuk

magyarmezogazdasag.hu :: Együtt kell működniük a kunsági termelőknek ahhoz, hogy hosszú távon a szőlőtermesztés fennmaradjon a Duna–Tisza közén. A Kunsági borvidék gazdái fél éve egyeztetnek. A borvidéki vezetés támogatja a kezdeményezésüket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Mit együnk az egészségünkért?

magyarmezogazdasag.hu :: A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arról beszélt, ami mindannyiunk számára égető kérdés. Hogy mit is együnk az egészségünkért.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A minőségi, édes pezsgőt keressük

magyarmezogazdasag.hu :: Mindinkább a magasabb árfekvésű, minőségi pezsgők felé fordulnak a magyar fogyasztók – mondta a Világgazdaságnak Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kiskert a téli ablakban

magyarmezogazdasag.hu :: A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Olcsóbb banánt enni, mint almát

magyarmezogazdasag.hu :: A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kevés a biogazda Magyarországon

magyarmezogazdasag.hu :: Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Növelni kell a talajok széntartalmát

magyarmezogazdasag.hu :: Európában ugyanakkor mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása. Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti – figyelmeztet új jelentésében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


135 éve oktatják az leendő erdészeteket Ásotthalmon

magyarmezogazdasag.hu :: Egy iskola mindig hidat képez múlt, jelen és jövő között. Továbbörökíti a múlt tudását, alkalmazkodik a jelen kihívásaihoz és átadja azokat az ismereteket és készségeket a diákoknak, amelyekre szükségük lesz a jövőben – mondta köszöntőjében Farkas Sándor Ásotthalmon, a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 135 éves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Sorban állnak a vidékfejlesztési pályázatok nyertesei a garanciáért

magyarmezogazdasag.hu :: Sorban állnak a vidékfejlesztési pályázatok nyertesei a támogatási előlegekhez szükséges garanciáért, a Start Garancia Zrt. tapasztalatai szerint a kisebb piaci szereplőknek gyakran problémát okoz az önerő és a támogatás maradék összegének előfinanszírozása, ezért sokan visszalépnek a projektek megvalósításától - írta a Magyar Idők.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Jöhet a nemzeti védjegy

magyarmezogazdasag.hu :: Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter szombaton Hévízen.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

magyarmezogazdasag.hu :: A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A marha nem csak steaknek jó

magyarmezogazdasag.hu :: A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Mogyoróval az allergia ellen?

magyarmezogazdasag.hu :: A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kőzetgyapot, kókuszrost, netán farosttal kevert tőzeg? Melyiket válasszuk?

magyarmezogazdasag.hu :: A talajt helyettesítő közegeken való termesztés leghasznosabb előnye, hogy kiküszöbölhető az összes talajból eredő gond. Kizárhatók a talajból eredő fertőzések, a káros sófölhalmozódás és a leromlott talajszerkezet sem rontja a termesztés eredményeit. Nem mellesleg a közeges termesztéshez társított klímaszabályozással, tápanyag-utánpótlással elérhető termésátlag túlszárnyalja a talajban elérhetőt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A pálinkafőzés veszélyei

magyarmezogazdasag.hu :: Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Megméretett piros aranyunk

magyarmezogazdasag.hu :: Nem egymást kell kiütnie a versenyből a szegedi és a kalocsai paprikának. Inkább az olcsó importtal és a tájékozatlansággal kell megküzdeniük a minőségi fűszereknek. A szegedi paprika ellenfele a rossz minőségű import mellett a tájékoztatás hiánya. Mindez akár lehetne az évek óta Szatymazon megszervezett fűszerpaprika – és bor – verseny mottója is.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

magyarmezogazdasag.hu :: A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


„Méhcsípés-terápia” Kairóban

magyarmezogazdasag.hu :: Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A mezőgazdaság teljesítménye is segítette a GDP növekedést

magyarmezogazdasag.hu :: Kiugróan jól teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 5,0 százalékkal nőtt ebben az időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eredményhez a mezőgazdaság is hozzájárult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A mezőgazdaság mely területe volt ennyire sikeres - kérdeztük a szakminisztériumtól?

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Mézes reggeli Tatán

magyarmezogazdasag.hu :: November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Flower Power Keukenhofban

magyarmezogazdasag.hu :: A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kaszó titokzatos ízei

magyarmezogazdasag.hu :: A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hallotta már a gyökerek növekedését?

magyarmezogazdasag.hu :: A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Gesztenye és aszalt szilva

magyarmezogazdasag.hu :: A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

magyarmezogazdasag.hu :: A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

magyarmezogazdasag.hu :: A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Örökölt örökzöldek

magyarmezogazdasag.hu :: Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


A vadludak védelmében nem lehet tűzijátékozni

magyarmezogazdasag.hu :: A tatai Öreg-tavon több ezer vadmadár telel minden évben. A vadludak azonban érzékenyek a zavarásra, és a szilveszteri tűzijátékok már korábban is hetekre elriasztották őket. Amellett, hogy fölösleges stresszt okoznak az állatoknak, az éjszaka megriadó nappali madarak a sötétben nem tudnak úgy tájékozódni, és akár halálos baleset is érheti őket.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Divatszakmává vált a borászat

magyarmezogazdasag.hu :: A felsőoktatásban szerzett tapasztalatok szerint a hallgatók 10-20 százaléka érkezik szőlész-borász gazdálkodói háttérből. Ők nem a család nyomására, vagy csak találomból jelentkeznek az egyetemre, hanem tudatosan készülnek a borász pályára.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

magyarmezogazdasag.hu :: Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Franciaország betiltja a metám-nátriumot

magyarmezogazdasag.hu :: A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Két díjat is nyert a KITE Zrt. pénzügyi szekciója egyet pedig a cég megújult honlapja

magyarmezogazdasag.hu :: Idén másodszor rendezte meg Business and Finance Summit konferenciáját a Portfolio és a Credit Management Group, amelyen a nemzetközi szinten is elismert CFO of the year díj, a CFO Master és az Év Credit Management Csapata elismerések is átadásra kerültek. Utóbbi kettőben a KITE is érintett idén.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

magyarmezogazdasag.hu :: Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Kötelező az adatszolgáltatás a mezőgazdasági adatgyűjtés során

magyarmezogazdasag.hu :: A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. november 15-én kezdte és december 15-ig hajtja végre az „Egyéni gazdaságok decemberi összeírása, 2018” elnevezésű mezőgazdasági adatgyűjtését, amelynek eszmei időpontja 2018. december 1.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

magyarmezogazdasag.hu :: A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

magyarmezogazdasag.hu :: Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

magyarmezogazdasag.hu :: A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Az erdőfelújítástól a drónokig

magyarmezogazdasag.hu :: Az erdészetben jelentkező problémákat nem lehet csak a kutatóműhelyekben megoldani - ez volt az egyik fő alapvetése a Pécsen tartott „Erdőgazdálkodás határon innen és határon túl” címmel rendezett konferenciának. Ennek jegyében a prezentációkat „tőmelletti”, terepen dolgozó erdőmérnökök tartották.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Hogy maradhat versenyképes a magyar fuvarozás?

magyarmezogazdasag.hu :: A logisztikai ágazatot és azon belül a közúti, a vasúti és vízi fuvarozás, a logisztikai szolgáltatások, valamint a vám területét érintő intézkedési csomagot dolgozott ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) a szektor versenyképességének növelése érdekében, a dokumentumot a kormánynak is eljutatták.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

magyarmezogazdasag.hu :: Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Árulkodó méhek

magyarmezogazdasag.hu :: Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

magyarmezogazdasag.hu :: Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

magyarmezogazdasag.hu :: A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook 


Ezért kell emelni a kenyér árát

magyarmezogazdasag.hu :: Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

google  archive  google  twitter  tumblr  facebook